11 maj 2009

Dystra djurskyddsbeslut

Förra veckan var intensiv när det gäller politiska beslut kring djurskyddsfrågor. På tisdagen överlämnade vi över 24.000 namnunderskrifter till jordbruksministern med krav på stopp på plockning av dun från levande fåglar. Kalla Faktas uppföljningsprogram igår visade dock att inte mycket har hänt sedan avslöjandet och att ungerska politiker vill komma undan genom att tala om "skördning" istället för "plockning". Vi hoppas verkligen att Eskil Erlandsson inte köper dessa bortförklaringar utan att han står för sina ord att djur inte ska lida!

På onsdagen träffade vi miljöministern för att prata rovdjurspolitik. I början på juni kommer en proposition och vad vi kunde förstå på mötet kommer man att föreslå jakt på varg. Det är helt sjukt att man helt köper jägarnas beskrivning av problemen med varg och att man anser att dagens stam är tillräckligt stor. Vi kommer självklart att följa frågan och protestera högljutt när förslaget kommer.

Som om detta inte var illa nog röstade EU-parlamentet om slaktfrågor i veckan som gick. En majoritet av parlamentsledamöterna tycker att det ska vara tillåtet med religiös slakt utan bedövning och att inget medlemsland ska kunna kräva bedövning, som Sverige gör idag. Frågan avgörs av ministerrådet och vi skickar därför ett brev till den svenske jordbruksministern idag och kräver att han agerar kraftfullt för att detta inte ska gå igenom. Att låta ett djur vara vid medvetande när det töms på blod är ett fruktansvärt plågsamt sätt att dö och kan inte motiveras med religiösa skäl. Djurskydd får inte hamna på undantag!

/Åsa Hagelstedt

1 kommentar:

  1. Va roligt att ni har en blogg nu! Jag ska länka hit från min egen!

    Jag mår illa över att man ska få behandla djur på det sättet som beskrivs ovan... Fåglarna och slakt och vargen.. Det är hemskt!

    SvaraRadera