24 september 2009

Djurplågeri för mytisk medicin

I förra veckan deltog jag på ett seminarium i riksdagen som Animal protection ordnade. Det handlade om svartbjörnar i framför allt Kina som hålls i fångenskap och tappas på galla dagligen under fruktansvärda förhållanden. Gallan används sedan framför allt i traditionell kinesisk medicin men även i schampo, vin med mera. Trots att flera växter och syntetiskt framställd galla ger samma, eller t.o.m. bättre hälsoeffekt fortsätter plågeriet av björnarna. Björnar som också är utrotningshotade.

I ilskan och sorgen över att människor utsätter djur för ett sådant lidande är det ändå en positiv bild som fastnat på min näthinna. Animal Asia driver center där man tar emot björnar som man lyckas rädda från gallfarmarna. Många av björnarna har svåra skador när dom kommer och centret arbetar hårt för att rädda så många liv dom kan. På en av bilderna från centret som visades på seminariet står en björn tillsammans med andra räddade. Hans båda framben är amputerade efter skador han fått i fångenskapen, men i centret klarar han sej bra med bara två ben. Så mitt i all grymhet finns fantastiska människor som viker sina liv för att rädda dessa djur. All heder åt dessa!

/Åsa Hagelstedt

5 kommentarer:

 1. Människan är så grym! Men ljus finns bland oss ändå och det är tur att dom kämpar på!

  SvaraRadera
 2. Skrev nyss på protestlistan och hoppas att fler med mig gör det samma.
  Måste få ett stopp på det här sjuka beteendet mot svartbjörnar!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte om människor!!! Hur kan man vara så grym? Djur är inte elaka av naturen däremot är människor det! Usch jag blir så arg att jag gråter!!

  SvaraRadera
 4. Om jag fick en önskning...

  ¨Då skulle jag önska att alla människor på denna planet utrotades.
  Och alla dessa människor som utnyttjat, misshandlat, skadat, torterat andra raser skulle få plågas och känna likadant som miljontals djur över hela världen gör varje dag, sen kunde dom dö..

  SvaraRadera
 5. Vi klagar hit och dit om djurplågeri i världen.
  Vi visar på förstasidor och i nyheterna hur gäss plockas på fjäder levande, sälungar hackas ihjäl av profithungriga jägare, valfångstflottor som urskiljningslöst harpunerar och spränger intelligenta vattenlevande däggdjur, hur delfiner fångas och drunknar i nät avsedda för tonfisk, om tjuvjakt på tigrar, elefanter och noshörningar allt på andra platser på vårt klot.

  Hur hade det varit om alla hade sänkt blicken några centimeter och granskat vårt eget sätt att behandla djur.
  Där hittar vi förvisso ett antal så kallade bönder mf. som av olika själ och orsaker inte klarat av sin uppgift utan misskött sina djur och blivit bötfällda. Vi hittar ett och annat slakteri som missat i hanteringen i någon liten notis på sista sidan.

  Var finns reportrar eller bloggare för den delen........?
  I alla de andra fallen där vi med gott samvete kan godkänna behandlingen av djur?

  Så som långa och onödiga transporter av slaktdjur i trånga lastbilar kors och tvärs över landet.

  Alla vilda djur som på ett eller annat sätt lider av jakten, där många blir skadeskjutna och får gå en långsam och smärtsam död till mötes.

  Pälsfarmarnas omilda behandling av djur.

  Eller för att inte tala om hur djur behandlas i EU, där finns många fina exempel på hur vi människor plågar och dödar djur för nöjes skull.
  Behöver väl knappast nämna några exempel då alla är mer än välkända.

  Kom igen ska det klagas över hur vi behandlar våra djur så måste man börja på hemmaplan.
  Det hjälper föga att peka ut grannens smutsiga byk om vi inte själva kan hänga ut tvätten ren.

  Jag är ingen militant vegan, långt därifrån, men rätt ska vara rätt.
  Anders

  SvaraRadera