Idag höll Djurskyddet sitt andra seminarium ”Djurvänlig konsumtion i EU” i samarbete med Djurvänliga Konsumenter och Malmö Museer.
Som konsument är det ofta svårt att göra medvetna val när vi går och handlar eftersom informationen om produkterna ofta är knapphändig och obegriplig. Hur har de djur som ger mig kött, ägg, dun etc. egentligen haft det under sitt (ofta alltför korta) liv? Handlar man närproducerat livsmedel kan man ta reda på det ganska enkelt, men om man handlar i de stora kommersiella dagligvarubutikerna är det allt svårare. Därför är det jätteviktigt att våra politiker tar ansvar för att skapa tydliga regelverk som ger djuren ett bra skydd. Under det svenska ordförandeskapet kommer flera viktiga djurskyddsfrågor upp på EU:s dagordning och de nyvalda EU-parlamentarikerna har också ett stort ansvar för att driva frågorna inom EU.
Detta diskuterades av Gunnela Ståhle (Vice ordförande, Djurskyddet), Rolf Eriksson (Statssekreterare Djurskyddsdepartementet), Leif Denneberg (Chefsveterinär, Jordbruksverket) och Carl Schlyter (EU-parlamentariker, MP) på dagens seminarium. Djurskyddets förbundssekreterare Åsa Hagelstedet ledde seminaret.
I lokalen fanns även en utställning som visade bilder och information om bland annat djurtransporter, slakt och mulesing. Bakom utställningen ligger Katarina Lingehag Ekholm som i början av 2008 uppmärksammades för sitt arbete med just mulesing. Hon medverkade bland annat i Kalla Fakta och i samband med detta startade hon föreningen Djurvänliga Konsumenter. Katarina är anställd på Malmö museer där utställningen har visats under en längre tid.
Seminariet avslutades med mingel och ekologisk närproducerad plockmat som Djurskyddet Gotland hade ordnat. Den hembakta saffranspannkakan med salmbärssylt är en ny favorit hos mig!
Detta var allt från Djurskyddet i Almedalen för den här gången!